Sunday, 12 August 2018

#Throwback BUkit Panchang


Assalamualaikum guys.

Its Ogos. After two months, I'm comeback again. Hye, hye, hye everyone ..
Alhamdulillah, I already finish my FYP project, examination and the end of Degree. yeah!  Thanks to you guys for always support me. So, tonight I will share to you guys one of my hiking experience. Actually, Hiking is one of my favorite activity cause by doing that I can explore many things such us the plants, animals, river and life in the jungle. Besides that, the important things is I can lose my weight and good for health. Yeah, you guys should try it. It's tiring but fun.



So, my first Hiking experience is at Bukit Panchang Tinagat, Tawau, Sabah. The distance is 1.8km. Actually, bukit ni tak da la tinggi mana pun tetapi disebabkan bukit nya agak curam, so agak mencabar juga la untuk sampai ke puncak. However, we are so lucky sebab time kitaorang pergi hiking tu cuaca agak mendung dan hujan. So, bila mendaki tu ada air mengalir dari atas bukit macam sungai.

Rehat sambil menikmati kesejukan air bukit. 




It take almost an hour untuk sampai di puncak bukit. Di puncak bukit ini, we can see the whole city of Tawau. However, tiba di puncak cuaca still mendung menyebabkan kami tak dapat melihat keindahan tu. but it's okey. Cause the important thing is experience. Even we can't see the whole city of Tawau, we still get the something that can be learn for life. Its also become a good memory for us.



 

So, you guys yang suka hiking and advature boleh lah meneroka bukit ni. Sedikit tips untuk hiking:

- Pastikan ada yang guide.
- Air secukupnya.
- Kasut yang sesuai.
- Peralatan kecemasan. Contoh: Minyak angin, pluster and so on.

Okey guys. Anything want to ask, drop in comment. Bye!




Wednesday, 30 May 2018

Malam impian



Setelah 4jam terlena, aku terjaga dari tidurku kerana terdengar pintu bilik di buka. Aku cuba untuk membuka mata dan melihat pada pintu bilik, namun cahaya yang terlalu terang membuatkan mata ini silau dan sukar untuk melihat dengan jelas.
Lalu, aku bersuara "Siapa itu?".
Tiada suara yang membalas pertanyaan ku.
 Cahaya itu semakin  dekat dan dekat padaku.
Kemudian hati ini berbisik "adakah dia malaikat? Adakah aku antara orang yang mendapat 1001malam  itu. Andai benar, alhamdulillah ya Allah!".
Cahaya itu menyentuh kaki ku. Llau aku bangun dan terduduk.
"Siapa kau?", aku bersuara dengan nada terkejut.
"Bangun! Masak sahur. Dah pukul 3.00 pagi", balasnya.
Aku yang blur dan mamai cuba untuk membuka mata seluasnya dan melihat tuan kepada suara itu. "Laa, adik lelaki aku rupanya. Huh, ingatkan dah dapat malam lailatulqadar. hmm", bisik hati.
Kemudian aku bangun dan bantu ibu menyiapkan sahur untul tatapan keluarga tersayang. :)



#MemoryRamadhan

Semoga Ramadhan kali ini, kita tergolong dalam insan insan yang terpilih mendapat 1001 malam yakni malam lailatul qadr'. Amin.