Friday, 18 January 2019

Welcome 2019

Image result for 2019 gif 
 

Hello guys.
Its been a long time I didn't update my blog. For now, I already graduated and currently working as a Business Consultant. I think its not late to say GOODBYE to 2018 and WELCOME 2019. Dah masuk 2019 ni, bermula lah fokus untuk future pula. Macam tu la kehidupan. Step tu kan pernah habis sehingga kau pergi tinggalkan dunia.

So, guys. Stop cerita pasal bla bla bla tu. Tujuan update kali ni adalah nak cerita pasal target 2019 and future.

Setiap kali tahun baru semua orang akan ada azam baru dan misi yang perlu dicapai pada tahun tersebut. Same goes with me. Kalau ikut timeline aku, 2019 adalah tahun aku start saving untuk memulakan business. Selain business, tahun ni juga la aku nak ada kereta sendiri. Tapi, kereta tu, hold dulu kot. Sekarang nak fokus pada saving and future.

So guys, nak tanya sikit. Apa yang kamu akan buat untuk achieve target pada tahun tu?

Mestilah usaha kan? Yeah, same goes with me. Tapi usaha pun kena ada caranya dan cara tu perlu di planning sebelum awal tahun.

So, first step yang aku kena buat adalah cari sumber kewangan. Dengan kata lain, kerja la. Setakat ni, aku memang lah dah kerja. Tapi kerja aku ni macam tak syok dan tak kena dihati. Kerja aku sekarang, kalau bab gaji memang no hal. tapi tu la. stress dia lain macam. tak yah citer la bab kerja sekarang. Yang pasti, aku nak cari kerja yang sesuai dan kena dengan jiwa aku ni.

Next step, bila dah dapat kerja, fokus pula macamna aku nak kumpul duit. So, aku dah jumpa perunding kewangan. Dia punya plan, memang cantik. Terbuka laa minda sikit mcmna nak kumpul duit dan mengatur kewangan untuk achieve target. Part yang ni, panjang sikit nak cakap. so, kalau sapa sapa nak tau mcmna planning tu, dm sy kat facebook or email me :)

Setakat ni, dua step ni je laa yang ada untuk achieve target 2019 ni. Hopefully berhasil. Please pray for me guys.

Lastly, boleh share azam baru korang and target korang 2019 di ruang komen atau tagboard. Semoga impian dan matlamat anda semua di tahun 2019 tercapai.

okey, bye!

Sunday, 12 August 2018

#Throwback BUkit Panchang


Assalamualaikum guys.

Its Ogos. After two months, I'm comeback again. Hye, hye, hye everyone ..
Alhamdulillah, I already finish my FYP project, examination and the end of Degree. yeah!  Thanks to you guys for always support me. So, tonight I will share to you guys one of my hiking experience. Actually, Hiking is one of my favorite activity cause by doing that I can explore many things such us the plants, animals, river and life in the jungle. Besides that, the important things is I can lose my weight and good for health. Yeah, you guys should try it. It's tiring but fun.



So, my first Hiking experience is at Bukit Panchang Tinagat, Tawau, Sabah. The distance is 1.8km. Actually, bukit ni tak da la tinggi mana pun tetapi disebabkan bukit nya agak curam, so agak mencabar juga la untuk sampai ke puncak. However, we are so lucky sebab time kitaorang pergi hiking tu cuaca agak mendung dan hujan. So, bila mendaki tu ada air mengalir dari atas bukit macam sungai.

Rehat sambil menikmati kesejukan air bukit. 




It take almost an hour untuk sampai di puncak bukit. Di puncak bukit ini, we can see the whole city of Tawau. However, tiba di puncak cuaca still mendung menyebabkan kami tak dapat melihat keindahan tu. but it's okey. Cause the important thing is experience. Even we can't see the whole city of Tawau, we still get the something that can be learn for life. Its also become a good memory for us.



 

So, you guys yang suka hiking and advature boleh lah meneroka bukit ni. Sedikit tips untuk hiking:

- Pastikan ada yang guide.
- Air secukupnya.
- Kasut yang sesuai.
- Peralatan kecemasan. Contoh: Minyak angin, pluster and so on.

Okey guys. Anything want to ask, drop in comment. Bye!